dc.contributor.author |
Uslu, Nevin |
|
dc.contributor.author |
Pazarcıkcı, Fahriye |
|
dc.date.accessioned |
2020-10-26T07:22:19Z |
|
dc.date.available |
2020-10-26T07:22:19Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.issn |
2458-9179 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1323 |
|
dc.description.abstract |
Aim: The purpose of study was to determine the
correlation between mothers’ mealtime behaviors
(MMTBs) and children’s body mass index (BMI).
Materials and Methods: The study was done with 112
mothers whose children were hospitalized in a pediatric
service of a public hospital for diagnosis and treatment.
To collect data; Information Request Form and The
Parent Mealtime Action Scale were used. The data
were assessed with descriptive statistics, Shapiro-Wilk,
Man-Whitney U, Kruskal Wallis, Bonferroni correction
Dunn test and Spearman correlation test.
Results: It was identified that among MMTBs, the
most demonstrated behaviors were consumption of
daily fruit and vegetable availability, using positive
persuasion and setting snack amounts. In study it was
found that children’s BMI values were positively
correlated with cooking child-selected meals while
they were negatively and weakly correlated with fat
reduction-subscale.
Conclusion: It is recommended that different
prospective studies be done in order to compare
mothers and fathers’ behaviors. |
tr |
dc.description.abstract |
Amaç: Bu çalışmanın amacı annelerin yemek zamanı
davranışları (AYZD) ve çocukların beden kitle
indeksleri (BKİ) arasındaki ilişkiyi belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışma bir devlet hastanesinin
çocuk servisinde çocuğu tanı ve tedavi için yatan 112
anne ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında Anket
Formu ve Ebeveyn Yemek Zamanı Ölçeği
kullanılmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistikler,
Shapiro-Wilk, Man-Whitney U, Kruskal Wallis,
Bonferroni düzeltmeli Dunn testi ve Spearman
korelayon testi ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: AYZD’den en çok günlük sebze ve meyve
tüketme, olumlu iknayı kullanma ve atıştırma
miktarlarını sınırlama davranışlarının sergilendiği
belirlenmiştir. Çalışmada çocuğun BKİ değerlerinin
özel yemekler sunma alt ölçeği ile arasında pozitif,
hayvansal yağların azaltılması alt ölçeği ile arasında
negatif yönde ve zayıf bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Gelecekte anne ve babaların davranışlarının
karşılaştırıldığı farklı çalışmalar yapılması
önerilmektedir |
tr |
dc.language.iso |
en |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Child |
tr |
dc.subject |
Eating practices |
tr |
dc.subject |
Mother’s mealtime behaviors |
tr |
dc.subject |
Çocuk |
tr |
dc.subject |
Yemek yeme uygulamaları |
tr |
dc.subject |
Annelerin yemek zamanı davranışları |
tr |
dc.title |
The correlation between maternal mealtime behaviors and children’s body mass index |
tr |
dc.title.alternative |
Anne yemek zamanı davranışları ve çocukların beden kitle indeksleri arasındaki ilişki |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-8142-0749 |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-3249-299X |
tr |
dc.contributor.department |
Süleyman Demirel University, Faculty of Health Sciences, Department of Pediatric Nursing,Isparta-Turkey |
tr |
dc.contributor.department |
Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Health Sciences, Department of Pediatric Nursing, BurdurTurkey |
tr |
dc.identifier.endpage |
230 |
tr |
dc.identifier.issue |
2 |
tr |
dc.identifier.startpage |
223 |
tr |
dc.identifier.volume |
6 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi |
tr |