| dc.contributor.author | Uslu, Nevin | |
| dc.contributor.author | Pazarcıkcı, Fahriye | |
| dc.date.accessioned | 2020-10-26T07:22:19Z | |
| dc.date.available | 2020-10-26T07:22:19Z | |
| dc.date.issued | 2020 | |
| dc.identifier.issn | 2458-9179 | |
| dc.identifier.uri | http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1323 | |
| dc.description.abstract | Aim: The purpose of study was to determine the correlation between mothers’ mealtime behaviors (MMTBs) and children’s body mass index (BMI). Materials and Methods: The study was done with 112 mothers whose children were hospitalized in a pediatric service of a public hospital for diagnosis and treatment. To collect data; Information Request Form and The Parent Mealtime Action Scale were used. The data were assessed with descriptive statistics, Shapiro-Wilk, Man-Whitney U, Kruskal Wallis, Bonferroni correction Dunn test and Spearman correlation test. Results: It was identified that among MMTBs, the most demonstrated behaviors were consumption of daily fruit and vegetable availability, using positive persuasion and setting snack amounts. In study it was found that children’s BMI values were positively correlated with cooking child-selected meals while they were negatively and weakly correlated with fat reduction-subscale. Conclusion: It is recommended that different prospective studies be done in order to compare mothers and fathers’ behaviors. | tr |
| dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmanın amacı annelerin yemek zamanı davranışları (AYZD) ve çocukların beden kitle indeksleri (BKİ) arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma bir devlet hastanesinin çocuk servisinde çocuğu tanı ve tedavi için yatan 112 anne ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında Anket Formu ve Ebeveyn Yemek Zamanı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, Shapiro-Wilk, Man-Whitney U, Kruskal Wallis, Bonferroni düzeltmeli Dunn testi ve Spearman korelayon testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: AYZD’den en çok günlük sebze ve meyve tüketme, olumlu iknayı kullanma ve atıştırma miktarlarını sınırlama davranışlarının sergilendiği belirlenmiştir. Çalışmada çocuğun BKİ değerlerinin özel yemekler sunma alt ölçeği ile arasında pozitif, hayvansal yağların azaltılması alt ölçeği ile arasında negatif yönde ve zayıf bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Gelecekte anne ve babaların davranışlarının karşılaştırıldığı farklı çalışmalar yapılması önerilmektedir | tr |
| dc.language.iso | en | tr |
| dc.publisher | Adıyaman Üniversitesi | tr |
| dc.subject | Child | tr |
| dc.subject | Eating practices | tr |
| dc.subject | Mother’s mealtime behaviors | tr |
| dc.subject | Çocuk | tr |
| dc.subject | Yemek yeme uygulamaları | tr |
| dc.subject | Annelerin yemek zamanı davranışları | tr |
| dc.title | The correlation between maternal mealtime behaviors and children’s body mass index | tr |
| dc.title.alternative | Anne yemek zamanı davranışları ve çocukların beden kitle indeksleri arasındaki ilişki | tr |
| dc.type | Article | tr |
| dc.contributor.authorID | 0000-0002-8142-0749 | tr |
| dc.contributor.authorID | 0000-0002-3249-299X | tr |
| dc.contributor.department | Süleyman Demirel University, Faculty of Health Sciences, Department of Pediatric Nursing,Isparta-Turkey | tr |
| dc.contributor.department | Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Health Sciences, Department of Pediatric Nursing, BurdurTurkey | tr |
| dc.identifier.endpage | 230 | tr |
| dc.identifier.issue | 2 | tr |
| dc.identifier.startpage | 223 | tr |
| dc.identifier.volume | 6 | tr |
| dc.source.title | Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi | tr |