Bu çalışmanın amacı 1997-2012 tarihleri arasında okuma eğitimi üzerine yapılmış tez çalışmaların değerlendirilmesini yaparak, okuma eğitimi alanında üzerinde çalışma yapılabilecek konularına var olup olmadığını tespit etmektir. Bu çalışmada daha önceden ortaya konulmuş fikirlerin analizi yapılacağı için, yöntem olarak meta-analiz yöntemi kullanılmıştır.
Çalışmada öncelikle Ulusal Tez Merkezi olmak üzere çeşitli veri tabanları ve kütüphanelerde yapılan taramalarda ulaşılan toplam 39 adet doktora ve yüksek lisans tezi incelenmiştir. Bu tezler öncelikle yüksek lisans ve doktora tezi olmak üzere gruplandırılmış, daha sonra yapıldığı üniversitelere olan dağılımı hesaplanmıştır. Dış yapı bakımından incelendikten sonra tezler içerik analizine tabi tutularak konuların sınıflandırılması yapılmıştır. Sonuç olarak, yapılan tezlerin bazılarının isim ve konuları benzerlik göstermesine karşın, okuma becerisi alanında çalışma yapılabilecek konuların varlığı tespit edilmiştir.
The purpose of this study is to review and evaluate to doctorate and master theses that are prepared on reading skills and research can be done over the area of reading education is to determine whether thereare issues. In this study, to be mde previously introduced ideas, analysis, amethod wasused as meta-analysis method. That thesis, including the National Center for the study, primarily tolibraries, various databases and scanning reached a total of 39 doctoral and master's thesis examined.
These arguments are grouped as the first master's and doctoral thesis, and thencalculated the distribution of the universities. External examinationof the structure in terms of classification of the subjects were thensubjected to content analysis theses.
Theses of some of the topicsand titles have been found to be similar. After that, the studiessuggested a different selection of topics.