dc.contributor.author |
Taşlıgil, Nuran |
|
dc.contributor.author |
Şahin, Güven |
|
dc.date.accessioned |
2020-10-08T08:09:27Z |
|
dc.date.available |
2020-10-08T08:09:27Z |
|
dc.date.issued |
2011 |
|
dc.identifier.issn |
1308-9196 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1226 |
|
dc.description.abstract |
Çeltik, dünyanın temel besin maddelerindendir. Yetiştirilebilmesi için gerekli olan iklim şartları ile
sıtmaya yol açabilmesi gibi sağlık nedenlerinden dolayı yetiştiriciliği izine bağlı olup sınırlı olarak
tarımı yapılabilen bir sıcak iklim tahılıdır. Türkiye, çeltik yetiştiriciliği bakımından önde gelen
ülkeler arasındadır. Ülkede, kişi başına düşen pirinç tüketiminin artması özellikle 1980’den sonra
çeltik dışalımının da çoğalmasına neden olmuştur. Nitekim çeltik ekiliş ve üretimi ekolojiye,
ekonomiye ve pazarlama kanallarına göre yıldan yıla değişiklikler göstermektedir. Bununla birlikte
en son istatistiklere göre, Marmara Bölgesi ve Edirne ilindeki çeltik ekim alanlarının ülke çapında
üstünlük gösterdiği anlaşılmıştır. |
tr |
dc.description.abstract |
Rice is one of the staple foods in the world. Rice in the husk is a cereal whose breeding depends on
a special access because of the climate it needs can create a malaria epidemic. Turkey is one of
the major countries in rice in the husk breeding. In Turkey, the accretion in the amount of the rice
for each person especially after 1980, caused an accretion in the export of the notch. As a matter
of fact, the production and the breeding of the notch changes every year acording to the
economy, ecology and the marketing channels. However, according to the last istatistics it has
been understood that the rice plantation areas in Marmara Region and Edirne showed distinction
among the whole country. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Çeltik (Oryza sativa L.) |
tr |
dc.subject |
Çeltik üretimi |
tr |
dc.subject |
Pirinç |
tr |
dc.subject |
Türkiye |
tr |
dc.subject |
Coğrafi dağılım |
tr |
dc.subject |
Rice in the husk (Oryza sativa L.) |
tr |
dc.subject |
Rice in the husk production |
tr |
dc.subject |
Rice |
tr |
dc.subject |
Turkey |
tr |
dc.subject |
Geographical distribution |
tr |
dc.title |
Türkiye’de çeltik (oryza sativa l.) yetiştiriciliği ve coğrafi dağılımı |
tr |
dc.title.alternative |
Rice (oryza sativa l.) cultivation and it’s geographical distribution in Turkey |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.department |
Marmara Üniversitesi, Fen Edebiyat Fak, Coğrafya Bölümü |
tr |
dc.contributor.department |
Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enst., Coğrafya Anabilim Dalı |
tr |
dc.identifier.endpage |
203 |
tr |
dc.identifier.issue |
6 |
tr |
dc.identifier.startpage |
182 |
tr |
dc.identifier.volume |
4 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi |
tr |