Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Türkiye’de çeltik (oryza sativa l.) yetiştiriciliği ve coğrafi dağılımı

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Taşlıgil, Nuran
dc.contributor.author Şahin, Güven
dc.date.accessioned 2020-10-08T08:09:27Z
dc.date.available 2020-10-08T08:09:27Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.issn 1308-9196
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1226
dc.description.abstract Çeltik, dünyanın temel besin maddelerindendir. Yetiştirilebilmesi için gerekli olan iklim şartları ile sıtmaya yol açabilmesi gibi sağlık nedenlerinden dolayı yetiştiriciliği izine bağlı olup sınırlı olarak tarımı yapılabilen bir sıcak iklim tahılıdır. Türkiye, çeltik yetiştiriciliği bakımından önde gelen ülkeler arasındadır. Ülkede, kişi başına düşen pirinç tüketiminin artması özellikle 1980’den sonra çeltik dışalımının da çoğalmasına neden olmuştur. Nitekim çeltik ekiliş ve üretimi ekolojiye, ekonomiye ve pazarlama kanallarına göre yıldan yıla değişiklikler göstermektedir. Bununla birlikte en son istatistiklere göre, Marmara Bölgesi ve Edirne ilindeki çeltik ekim alanlarının ülke çapında üstünlük gösterdiği anlaşılmıştır. tr
dc.description.abstract Rice is one of the staple foods in the world. Rice in the husk is a cereal whose breeding depends on a special access because of the climate it needs can create a malaria epidemic. Turkey is one of the major countries in rice in the husk breeding. In Turkey, the accretion in the amount of the rice for each person especially after 1980, caused an accretion in the export of the notch. As a matter of fact, the production and the breeding of the notch changes every year acording to the economy, ecology and the marketing channels. However, according to the last istatistics it has been understood that the rice plantation areas in Marmara Region and Edirne showed distinction among the whole country. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Çeltik (Oryza sativa L.) tr
dc.subject Çeltik üretimi tr
dc.subject Pirinç tr
dc.subject Türkiye tr
dc.subject Coğrafi dağılım tr
dc.subject Rice in the husk (Oryza sativa L.) tr
dc.subject Rice in the husk production tr
dc.subject Rice tr
dc.subject Turkey tr
dc.subject Geographical distribution tr
dc.title Türkiye’de çeltik (oryza sativa l.) yetiştiriciliği ve coğrafi dağılımı tr
dc.title.alternative Rice (oryza sativa l.) cultivation and it’s geographical distribution in Turkey tr
dc.type Article tr
dc.contributor.department Marmara Üniversitesi, Fen Edebiyat Fak, Coğrafya Bölümü tr
dc.contributor.department Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enst., Coğrafya Anabilim Dalı tr
dc.identifier.endpage 203 tr
dc.identifier.issue 6 tr
dc.identifier.startpage 182 tr
dc.identifier.volume 4 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster