Amaç: Artrit, sıklıkla eklemleri tutan ve eklemde
şişlik, ağrı, ısı artışı, kızarıklık ve eklemde fonksiyon
kaybına neden olabilen eklem inflamasyonudur.
Çocuklarda artrite birçok hastalık neden olabilir. Bu
hastalıklar enfeksiyöz, romatizmal, hematolojik veya
ortopedik hastalıklar olabilir. Çalışmamızda pediatri
polikliniklerimizde artrit tanısı konulan çocukların
tanısal dağılımının retrospektif olarak
değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Yüzüncü Yıl
Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Eğitim ve
Araştırma Hastanesi Çocuk polikliniklerine Ocak
2010-Eylül 2013 tarihleri arasında artrit tanısı alan 340
olgu retrospektif olarak incelendi.
Bulgular: Artritle başvuran hastalar tanılara göre
sıralandığında, Akut Romatizmal Ateş (%38,5),
Brusellozis (%27,6) ve Henöch Schönlein Purpurası
(%24,7) en sık görülen nedenlerdi.
Sonuç: Çalışmamızda ARA artriti, brusella artriti ve
HSP artriti en sık görülen hastalıklar olarak dikkat
çekmiştir. Pastörize süt ve süt ürünleri kullanımının
arttırılmasının bölgemizdeki brusella artriti oranlarını
azaltabileceğini düşünmekteyiz. Sonuçlarımızın çok
merkezli ve yeterli sayıda çalışmalarla desteklenmesi
gerektiğini düşünüyoruz
Aim: Arthritis is a joint inflammation involving the
joints and may cause swelling, pain, temperature
increase, redness and loss of function in the joint.
Arthritis in children can cause many diseases. These
diseases can be infectious, rheumatic, hematological or
orthopedic diseases. The aim of this study was to
evaluate the clinical and laboratory characteristics of
children diagnosed with arthritis in our pediatric
outpatient clinics retrospectively.
Materials and Methods: In this study, 340 cases
diagnosed as arthritis between January 2010 and
September 2013 were investigated retrospectively to
Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaş Medical
Center Training and Research Hospital Pediatric
Outpatient Clinics.
Results: Acute Rheumatic Fever (38.5%), Brucellosis
(27.6%) and Henöch Schönlein Purpura (24.7%) were
the most common causes when patients who presented
with arthritis were ranked by diagnosis.
Conclusion: In our study, ARA arthritis, brucella
arthritis and HSP arthritis were the most common
diseases. We believe that increasing the use of
pasteurized milk and dairy products may reduce the
rates of brucella arthritis in our region. We believe that
our results should be supported by multicentre and
sufficient studies.