Adiyaman University Repository

Otel işletmeleri yiyecek-içecek ünitelerinde işgören devri üzerine görgül bir araştırma

Show simple item record

dc.contributor.author Met, Ömer L.
dc.contributor.author Sarıoğlan, Mehmet
dc.date.accessioned 2020-10-06T08:48:29Z
dc.date.available 2020-10-06T08:48:29Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.issn 1308-9196
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1207
dc.description.abstract Turizm endüstrisi günümüzde ulaştığı ekonomik ve sosyal etki alanının genişlemesiyle birlikte en önemli üretim faktörü olan işgörenlerin davranışları önem kazanmaya başlamıştır. İşgören devri de işgörenlerin iç ve dış müdahaleler sonucu ortaya çıkan bir davranış türünün yansımasıdır. İşgören devri, işgörenlerin işletmelere giriş-çıkış hareketlerini inceleyen, işgörene ve işletmeye önemli ölçüde etki eden bir olgudur. Çalışmada otel işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek-içecek departmanı işgörenlerinin işgören devrine bakış açıları incelenmiştir. Çalışma, yazınsal inceleme ve görgül araştırma olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın yazınsal inceleme kısmında yiyecek içecek departmanlarının otelcilik sektörü içerisindeki önemi ve işgören devri olgusu hakkında kavramsal bir inceleme yapılmıştır. Çalışmanın görgül kısmında ise Çeşme yöresinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek-içecek departmanlarında çalışan 379 işgörene karşılıklı görüşme yöntemi ile anket tekniğinden yararlanılarak bir araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda otel işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek-içecek departmanı işgörenlerinin diğer sektörlere nazaran işgören devrine daha eğilimli oldukları belirlenmiştir. tr
dc.description.abstract With the expansion of economic and social area in tourism industry, employees’ behavior has been getting important which is one of the basic production factors. Employee mobility is a reflection of employees’ behaviours emerged as a result of external and internal interference. Employee mobility is a concept which examines entering-leaving job movement and which has a great effect on employees and establishments. In the study, views of employees on employee mobility that was working in food-beverage department of hotel establishments was analyzed. The study consists of two parts that are literature review and methodology. In the part of literature review was done about the importance of food-beverage departments in hotel establishments and the concept of employee mobility. In the part of methodology questionnaire was designed and 379 employees that were working in food-beverage department of 4 and 5 star hotels in Çeşme were interviewed. The results showed that employees that were working in food-beverage department of hotel establishments were tend to employee mobility than other sector’s employees. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Otel işletmeleri tr
dc.subject Yiyecek-içecek departmanı tr
dc.subject İşgören devri tr
dc.subject Hotel establishments tr
dc.subject Food-beverage department tr
dc.subject Employee mobility tr
dc.title Otel işletmeleri yiyecek-içecek ünitelerinde işgören devri üzerine görgül bir araştırma tr
dc.title.alternative An emprical investigation employee turnover in the hotel enterprises food and beverage departmants tr
dc.type Article tr
dc.contributor.firstauthorID 130208 tr
dc.contributor.department Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tr
dc.contributor.department Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tr
dc.identifier.endpage 213 tr
dc.identifier.issue 5 tr
dc.identifier.startpage 200 tr
dc.identifier.volume 3 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account