Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Astragalus gummifer 'in kök topraktan bacillus sp.’nin izolasyonu ve tanımlanması: αamilazın elde edilmesi ve karakterizasyonu

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Enez, Barış
dc.date.accessioned 2020-09-24T11:20:50Z
dc.date.available 2020-09-24T11:20:50Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.issn 2147-1630
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1090
dc.description.abstract α-Amilaz (1,4-α D-glukanohidrolaz; EC 3.2.1.1) fırıncılık, tekstil, kağıt ve deterjanlar gibi bir dizi endüstriyel işlemde kullanılabilen enzimlerden biridir ve en önemli endüstriyel üründür. Biyoprotein üretiminde ve nişastanın fermantasyonunda önemli rol oynar. Bu araştırmada, literatürde yeterli olmayan Astragalus gummifer bitkisinin kökünden bakteri izolasyon yapılarak bu alandaki eksiklik giderildi. Bakteriyel izolasyon seyreltme tekniği kullanılarak yapıldı. Mikroorganizmanın tür tanımlaması için 16 S rRNA analizi yapılmıştır. İzole edilen mikroorganizmanın biyokimyasal testler sonucunda gram (+) ve hareketli olduğu belirlenmiştir. Biyokimyasal testler; Katalaz, hemoliz, glikoz ve laktoz testleri pozitif (+); indol, H2S ve üreaz testleri negatif (-) sonuçlar göstermiştir. Toprak örnekleri ICP-MS ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda izole edilmiş bakterinin bulunduğu toprakta Al, Cr, Cu, Co, Fe, Pb, Mn ve Zn'nun fazla miktarda olduğu tespit edildi. Bakterilerin optimal üreme koşulları 72 saat, 30 º C ve pH 7.0'da olarak belirlenmiştir. Bacillus sp'den maksimum α-amilaz üretim süresi 24 saat, 30 º C ve pH 7.0 idi. Amilaz ürettiği tespit edilen bakterinin farklı biyoteknolojik alanlarda kullanılabileceği görüldü. tr
dc.description.abstract α-Amylase (1,4-α D-glucanohydrolase; EC 3.2.1.1) is one of the enzymes that can be used in a number of industrial processes such as bakery, textile, paper, detergents, and is the most important industrial product that plays an important role in the production of bioprotein and the fermentation of starch. The present research aims to the information gap in this area by performing bacterial isolation from the root of Astragalus gummifer. Bacterial isolation was performed using serial dilution technique. 16S rRNA analysis was performed for species identification of the microorganism. Isolated microorganism was determined to be gram (+), moving as a result of biochemical tests. Biochemical tests; Catalase, hemolysis, glucose and lactose tests positive (+); indole, H2S and urease tests showed negative (-) results. Soil samples were analyzed by ICP-MS. As a result of the analysis, it was determined that Al, Cr, Cu, Co, Fe, Pb, Mn and Zn were found in excess amount in the isolated bacteria. The optimal reproductive function of the bacteria was determined at 72 hours, 30 o C and pH 7.0. The maximum production time of α-amylase from Bacillus sp. was 24 hours, 30 o C and pH 7.0. Bacteria identified and found to produce amylase were determined to be used in different biotechnological areas. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Bacillus sp. tr
dc.subject α-Amilaz tr
dc.subject Astragalus tr
dc.subject Tanımlama tr
dc.subject Optimizasyon tr
dc.subject Bacillus sp. tr
dc.subject α-Amylase tr
dc.subject Astragalus tr
dc.subject Identification tr
dc.subject Optimization tr
dc.title Astragalus gummifer 'in kök topraktan bacillus sp.’nin izolasyonu ve tanımlanması: αamilazın elde edilmesi ve karakterizasyonu tr
dc.title.alternative Isolation and ıdentification of bacillus sp. from root soil of the astragalus gummifer lab.: obtaining and characterization of α-amylase tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-00003-4730-3458 tr
dc.contributor.department Bingöl University, Vocational School of Technical Science, Veterinary Health Department, Bingöl, Turkey tr
dc.identifier.endpage 39 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 29 tr
dc.identifier.volume 10 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster