dc.contributor.author |
Yıldız, Hasan |
|
dc.contributor.author |
Öztürk, Eaylettin |
|
dc.date.accessioned |
2020-09-24T08:30:41Z |
|
dc.date.available |
2020-09-24T08:30:41Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.issn |
2147-1630 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1086 |
|
dc.description.abstract |
Yüksek antioksidan kapasiteye sahip olan Öjenol maddesinin tek başına ve bir oksidatif
stres etkeni olan etil alkol ile beraber tüketilmesi sonucu karaciğer hasarlanması ve oksidatif stres
düzeyindeki etkileri histopatolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirildi. Bu çalışmada, 300-
390 g ağırlığında 40 adet Wistar albino dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele 10’arlı 4 gruba
ayrıldı ve standart pellet tipi yem ile ad libitum olarak beslendi. 1. Grup (Kontrol grubu), diğer
gruplar ile aynı stresi oluşturmak amacı ile 3 ml Serum fizyolojik (Sf)/gün gavaj ile 2. Grup (Etil
alkol grubu), %40’lık Etil alkol 3 ml/gün gavaj ile 3. Grup (Öjenol Grubu), 50 mg/kg/gün gavaj
ile, 4. Grup (Etik alkol + Öjenol grubu), %40’lık Etil alkol 3 ml/gün gavaj + 50 mg/kg/gün gavaj
ile öjenol 3 ml/gün gavaj yoluyla olacak şekilde 30 gün boyunca verildi. Çalışma sonunda
sıçanlardan alınan kan ve karaciğer dokusunda biyokimyasal analizler ve histolojik preparatlar
hazırlandı. Öjenol, etil alkol ile beraber tüketildiğinde karaciğer üzerinde etanolün oluşturduğu
hepatotoksisiteyi azalttığı tespit edildi. Öjenol grubu sıçanlarda alkol grubu sıçanlara kıyasla
AST, ALT, ALP, LDH ve TRİG seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p <
0.05). Ancak BİLD, BİLT, CHOL, AFP ve CEA125 seviyelerinde gruplar arasında anlamlı bir
fark bulunamadı (p < 0.05). Tek başına Öjenol kullanımı TAS değerini arttırırken TOS değerlerini
azalttığı belirlendi. Elde ettiğimiz biyokimyasal verilere göre, öjenolün, oksidan-antioksidan
dengesini oksidanlar lehine değiştirerek etanol uygulaması sonucunda oluşan hepatotoksisiteyi
azalttığını söylemek mümkündür. Karaciğerin histopatolojik incelemesinden elde edilen
sonuçlar, biyokimyasal verileri destekler nitelikte olup Öjenolün, etanol ile beraber tüketildiğinde
karaciğer üzerinde hepatotoksik etkileri azalttığı görüldü. |
tr |
dc.description.abstract |
The effects of eugenol, which has a high antioxidant capacity, alone and together with ethyl
alcohol, an oxidative stress factor, were evaluated histopathologically and biochemically. In this
study, 40 Wistar albino female rats weighing 300-390 g were used. Rats were randomly divided
into 4 groups of 10 and fed with standard pellet type feed as ad libitum. Group 1 (Control group)
with 3 ml Serum physiological (Sf)/day via gavage to create the same stress as other groups,
Group 2 (Ethyl alcohol group), 40% Ethyl alcohol with 3 ml/day via gavage, Group 3 (Eugenol
Group) with 50 mg/kg/day via gavage, Group 4 (Ethical alcohol + Eugenol group) was given for
30 days as 40% Ethyl alcohol 3 ml/day via gavage + 50 mg/kg/day via gavage eugenol 3 ml/day
via gavage. At the end of the study, biochemical analyzes and histological preparations were made
in blood and liver tissue from rats. When eugenol is consumed together with ethyl alcohol, it was
found that ethanol reduces hepatotoxicity on the liver. A statistically significant difference was
found in AST, ALT, ALP, LDH and TRIG levels in the eugenol rats compared to the alcohol
group rats (p < 0.05). However, no significant difference was found between the groups at BILD,
BILT, CHOL, AFP and CEA125 levels (p < 0.05). The use of eugenol alone increased the value
of TAS. It was determined that the use of eugenol alone decreased the TOS values while increasing the TAS value. According to the biochemical data we obtained, it is possible to say
that eugenol reduces the hepatotoxicity formed as a result of ethanol application by changing the
oxidant-antioxidant balance in favor of oxidants. The results obtained from histopathological
examination of the liver support biochemical data and eugenol have been shown to reduce
hepatotoxic effects on the liver when consumed with ethanol. |
tr |
dc.language.iso |
en |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Karaciğer |
tr |
dc.subject |
Öjenol |
tr |
dc.subject |
Etanol |
tr |
dc.subject |
Hepatotoksisite |
tr |
dc.subject |
Antioksidan |
tr |
dc.subject |
Oksidatif stres |
tr |
dc.subject |
Liver |
tr |
dc.subject |
Eugenol |
tr |
dc.subject |
Ethanol |
tr |
dc.subject |
Hepatotoxicity |
tr |
dc.subject |
Antioxidant |
tr |
dc.subject |
Oxidative stress |
tr |
dc.title |
Öjenolün alkol ile muamele edilen sıçan karaciğeri üzerindeki histopatolojik ve biyokimyasal etkileri |
tr |
dc.title.alternative |
Histopathological and biochemical effects of eugenol on alcohol-treated rat liver |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-5486-4005 |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-4412-8087 |
tr |
dc.contributor.department |
Hatay Mustafa Kemal University, Arts and Sciences Faculty, Department of Biology, Hatay, Turkey |
tr |
dc.contributor.department |
Hatay Mustafa Kemal University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Biology, Hatay, Turkey |
tr |
dc.identifier.endpage |
99 |
tr |
dc.identifier.issue |
1 |
tr |
dc.identifier.startpage |
83 |
tr |
dc.identifier.volume |
10 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi |
tr |