Amaç: Diyabet ateroskleroziçin majör bir risk faktörüdür. Dolaşımdaki monosit miktarı yeni aterosklerotik plak gelişiminde önemli bir rol oynar. Ayrıca yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterol ve ateroskleroz arasında güçlü bir ters ilişki olduğu gösterilmiştir. Monosit ile HDL kolesterol oranı ateroskleroz için yeni bir inflamasyon belirtecidir. Karotis intimamedia kalınlığı (KİMK) koroner arter hastalığının olduğunu veya olmadığını gösterebilir.
Gereç ve yöntemler: 60 diyabet hastası ve 60 kontrol grubu olarak toplam 120 hasta iki gruba ayrıldı. Karakteristik özellikler, labaratuvar parametreleri, KİMK ve monosit ile HDL kolesterol oranları kaydedildi ve iki grup arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Diyabetik grupta KİMK ve monosit ile HDL oranı anlamlı derecede yüksek izlendi (p<0.001,p<0,001 sırasıyla). Ayrıca KİMK kan glukoz düzeyleri ile anlamlı derecede korelasyon gösterdi (r=0.474, p<0.001). Buna karşın, HDL oranı kontrol grubunda daha yüksekti (p=0,010).
Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamda diyabetik grupta anlamlı olarak daha yüksek MHR ve CIMT düzeyleri tespit ettim ve böylece kolayca hesaplanan bir indeks olan MHR'nin, Tip 2 DM hastalarında aterosklerozun bir göstergesi olarak günlük klinik uygulamada kullanılabileceğini düşünüyorum.
Aim: Diyabetes mellitus (DM) is a majör risk factor for atheroscleros. Circulating monocyte count plays an important role for new atherosclerotic plaque development. Also, there is a strong inverse relationship between high density lipoprotein cholesterol (HDL) and atherosclerosis. Monocyte count/HDL ratio (MHR) is a novel inflammatory marker for atherosclerosis. Carotid intima-media thickness (CIMT) can predict the presence or absence of coronary artery disease (CAD). I aimed to investigate relationship between CIMT, MHR and type 2 DM
Methods: A total of 120 patients were divided into two groups (with type2 DM group = 60, control group: 60). Baseline characteristics, laboratory parameters, MHR and CIMT were recorded and compared between groups.
Results: The Diabetes group had considerable higher CIMT, MHR levels compared to the control (p<0.001,p<0,001 respectively ). Also, CIMT levels showed significant correlation with blood glucose level (r=0.474, p<0.001). On the contrary, HDL levels were higher in the control group (p=0.010).
Conclusion: In conclusion, I found significantly higher MHR and CIMT in the diabetic group and thus I think MHR, which is an easily calculated index, can be used in the daily clinical practice as an indicator of atherosclerosis in Type 2 DM patients.