Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Hemşirelerin cerrahi hastasının beslenmesi konusunda bilgi, tutum ve uygulamalarının incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Karasu, Melike
dc.contributor.author Özşaker, Esma
dc.date.accessioned 2020-09-08T11:59:25Z
dc.date.available 2020-09-08T11:59:25Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.issn 2458-9179
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/1041
dc.description.abstract Amaç: Bu araştırma, cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin cerrahi hastalarının beslenmesine ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarını belirlemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, İzmir ilinde iki üniversite hastanesinin cerrahi birimlerinde çalışan 252 hemşire ile Haziran-Ekim 2014 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen ve cerrahi hemşirelerinin sosyodemografik özellikleri ile beslenmeye ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarını değerlendiren 48 sorudan oluşan anket formu kullanıldı. Veri analizinde, sayı, yüzde, ortalama, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testleri, Cronbach’s α ve Spearman rank korelasyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Cerrahi hemşirelerin, cerrahi hastasının beslenmesine ilişkin ortalama bilgi skorunun %75.75 olduğu, ortalama tutum skorunun %82.57 olduğu ve %63.9’unun cerrahi hastasının beslenmesine ilişkin bilgi puanlarının iyi düzeyde olduğu saptandı. Sonuç: Araştırma sonucunda cerrahi hemşirelerinin beslenmeye ilişkin bilgi ve tutum skorlarının yüksek olduğu, bilgi düzeyi puanları arttıkça tutum puanlarının da arttığı saptandı. tr
dc.description.abstract Objective: The aim of this study was to determine the knowledge, attitudes and practice of nurses working in surgery units regarding the nutrition of surgery patients. Methods: This descriptive study was conducted on 252 nurses working in the surgical clinics of two university hospitals in İzmir during June and October 2014. The questionnaire used to collect data was developed by the researchers, and consisted of 48 questions on the nurses’ sociodemographic characteristics and their knowledge, attitudes and practice with regard to nutrititon. Number, percentage, mean and standard deviation, Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests, and Cronbach’s α and Spearman rank correlation were used for data analysis. Results: The mean knowledge score of surgical nurses for the feeding of surgical patient was 75.75% and the mean attitude score was 82.57%, and 63.9% of them had a knowledge level of “good”. Conclusion: As a result of the study, it was found that the knowledge and attitude scores of the nurses about nutrition were high, and the scores of surgery nurses on knowledge of nutrition increased, their attitude scores also increased. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Cerrahi tr
dc.subject Beslenme tr
dc.subject Malnutrisyon tr
dc.subject Hasta tr
dc.subject Hemşire tr
dc.subject Surgery tr
dc.subject Nutrition tr
dc.subject Malnutrition tr
dc.subject Patient tr
dc.subject Nurse tr
dc.title Hemşirelerin cerrahi hastasının beslenmesi konusunda bilgi, tutum ve uygulamalarının incelenmesi tr
dc.title.alternative An examination of the knowledge, attitudes and practice of nurses regarding the nutrition of surgery patients tr
dc.type Article tr
dc.contributor.firstauthorID 57104 tr
dc.contributor.department Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi tr
dc.contributor.department Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı tr
dc.identifier.endpage 1205 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 1191 tr
dc.identifier.volume 5 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster