Giriş: Günübirlik cerrahi, uygun hastaların aynı gün içinde ameliyat olarak taburcu oldukları cerrahi girişimlerdir. Cerrahi tekniklerde ve anestezi tekniklerinde yaşanan gelişmeler sayesinde günübirlik cerrahi birçok ülkede hızla yayılmıştır. Günübirlik cerrahi her geçen gün daha fazla vakada daha çok hastaya uygulanmaktadır. Konfor, hemşirelik bakımının beklenen bir sonucudur. Hasta konforunun değerlendirilmesi daha iyi bir hemşirelik bakımı sağlayabilmek için gereklidir.
Amaç: Bu araştırma günübirlik cerrahi hastalarında konfor ve konforu etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Araştırmaya günübirlik cerrahi amacıyla günübirlik cerrahi servisine yatışı yapılan 300 hasta dahil edilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında Bireysel Özellikler Formu, Perianestezi Konfor Ölçeği Formu ve Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği Formu kullanılmıştır.
Bulgular: Hastaların konfor puanı ortalaması 70,197±11,01 durumluk kaygı puan ortalaması 43,7±9,03, sürekli kaygı puan ortalaması 46,77±7,51 olarak bulunmuştur.
Sonuç: Hasta konforunun yapılacak cerrahi ile ilgili bilgi verilme zamanı, daha önceden hastane deneyimi bulunma gibi değişkenlere göre farklılık gösterdiği, hastaların yaş, kronik hastalık varlığı, eğitim durumu gibi değişkenlere göre kaygı puanlarının farklılık gösterdiği ancak konfor puan ortalamalarının farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Background: Day surgery is a surgery that the patients are discharged on the same day. Thanks to developments in anesthesia and surgical techniques, ambulatory surgery has spread rapidly in many countries. Day surgery is applied to more patients in more cases every day. Comfort is an expected result of nursing care. Assessment of patient comfort is necessary to provide better nursing care.
Aim: This study was performed to determine day surgery patients’ comfort and factors affecting the patients’ comfort.
Material and Methods: Three hundred patients who were admitted to day surgery have been included in this study. For data collection Individual Characteristics Form, Perianesthesia Comfort Scale and State-Trait Anxiety Inventory Form (STAI) were used.
Results: The mean score of comfort 70.197 ± 11:01 mean STAI score of 43.7 ± 9.03, trait anxiety scores mean 46.77 ± 7.51 were found to be in this study.
Conclusion: Patient’s comfort is effected by variables such as the time of giving information about surgery, previous hospital experience. Some of other variables have effect anxiety levels but comfort level has not effected by this variables.